torsdag 8 oktober 2009

Pema i Sverige



Pema var i oktober 2009 på en turné i Sverige och Norge. Den 20 oktober hade han en mycket välbesökt föreläsning hos Internationella Qvinnoföreningen i Karlstad. Där överlämnade Berit von Scheven ett provexemplar av en bok hon skrivit.

Till svindlande sköna bilder från Himalayas bergslandskap berättar Berit i boken, Förändringens vindar; i en buddhistisk munks fotspår, om sitt möte med Pema och om sin resa i Nepal. Vi får också möta Pema som liten i Tibet, höra honom berätta om den svåra flykten över de snöklädda Himalayabergen och första tiden under ett träd vid nepalesiska gränsen men också ta del av buddhistisk livsdom som gjort att Pema överlevt och nu outtröttligt hjälper många människor som har det svårt.

På fotot syns också bokens formgivare Sara Persson och fotografen Daniel Dahlgren som hjälpt till med bildredigeringen. Alla som har arbetat med boken har gjort det ideéllt och all vinst från försäljningen kommer att gå till Pemas hjälpprojekt för fattiga och sjuka i Nepal och Indien.

Pema Dorjees projekt i Indien och Nepal


Pema har som sitt stora uppdrag, som han har erhållit av Dalai Lama, att återskapa Bodong-traditionen, en viktig gren av den tibetanska buddhismen som var på väg att dö ut. För att kunna genomföra detta svåra uppdrag startade han Bodong Research and Publication Center i Dharamsala.

Han har också byggt ett kloster i Nepals huvudstad Kathmandu där 50 munkar studerar buddhistisk filosofi enligt Bodong-traditionen. Bredvid klostret bygger han ett gästhus och planerar att bygga extra sovsalar till munkarna. ”De bor mycket trångt. De växer och behöver flera rum”, säger Pema med tårar i ögonen. ”Jag har också en önskan om att kunna ta emot fler munkar till klostret.”



Pema med gamla människor i byn Lumla.


Pema med en handikappad kvinna i byn Lumla.



Pema med ett barn med ett medfött handikapp.



Pema med de unga munkarnas föräldrar i byn Lumla.

När han besökte avlägsna delar av Nepal och norra Indien såg ha många fattiga barn som inte hade något att äta, sjuka som inte fick någon medicinsk behandling, många barn som inte fick gå i skola. I den lilla byn Lumla med omgivningar i nordöstra Indien, har han därför startat projekt för gamla människor, föräldralösa barn, sjuka människor och ett kloster för nunnor.




Projektet med Kommunhuset i den lilla bergsbyn Rathankort går mycket bra.

I den avlägsna bergsbyn Ratankort hjälper han till att förbättra levnadsvillkoren för människorna. Han har hjälpt till med bygget av en ny hängbro och nu bygger han ett Kommunhus där de unga nepaleserna i byn kan få utbildning.




Under en pilgrimsvandring stannade Pema till i den lilla byn Malagiri och såg det stora behovet av hjälp. Där föddes drömmen om att starta en skola för byns barn. Nu är bygget i full gång och han planerar för flera skolor och andra hjälpprojekt i Nepal och Indien.


Sedan många år tillbaka åker Pema varje år på turné i Europa och USA och håller föreläsningar och retreater.

Förändringens vindar



Till svindlande sköna bilder från Himalayas bergslandskap berättar
Berit von Scheven om sitt möte med den tibetanske munken
Pema Dorjee. Ett möte som fört henne på resa till en uråldrig
kultur, hotad av utplåning. Och till ett engagemang för ett folk som
fortfarande kämpar för att en gång kunna återvända till sitt hemland.

Författaren tar oss med till stillheten i levande buddistiska
kloster, till färgsprakande gatuscener i Nepals huvudstad Kathmandu,
och på branta stigar till avlägsna bergsbyar där tiden
tycks ha stått stilla, i skuggan av Mount Everests snöklädda topp.

Vi får också ta del av skakande vittnesbörd om ockupanternas
grymhet mot det tibetanska folket, men också av buddismens
lära om kärlek och förlåtelse.

Boken beräknas komma i vår med ett förord av Dalai Lama.
Text på svenska och engelska.
Pris: 300 kr.
Du kan beställa den redan nu på formuläret på hemsidan www.windsofchange.se eller på mailen info@windsofchange.se eller ring Berit von Scheven på 070-313 07 97


All vinst från boken går till Pema Dorjees hjälpprojekt för fattiga och sjuka i Indien och Nepal.